You are currently viewing BURSA’NIN TÜRKSOY GURURU

BURSA’NIN TÜRKSOY GURURU

1993 yılında;

Dönemin Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan Kültür Bakanları imzaladıkları bir anlaşma ile “Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı”nı yani TÜRKSOY’u kurmuşlardı.

Bu TÜRKSOY da, her yıl Türk dünyasından bir şehri Türk Dünyası’nın Kültür Başkenti ilan edip, o kentin yıl boyunca tanıtımını sağlıyordu.

Belki hatırlanacaktır;

İçinde bulunduğumuz yılın başında Özbekistan’da toplanan TÜRKSOY yönetimi, 2022 yılının Türk Dünyası Başkenti olarak Bursa’yı seçmişti

Ki;
Bu müjdeyi de aylar önce Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş vermişti kamuoyuna, bu sütunlardan da bu müjdeyi paylaşmıştık.

Bursa;
Bu kararla, daha önce bu ünvanı alan Eskişehir ve Kastamonu’dan sonra alan 3. şehir olmuştu Türkiye’den.

Nitekim;

TÜRKSOY’un amacı Türk dünyasında aynı zamanda “Türk Dünyası’nın UNESCO’su” olarak da tanımlanıyor.

Yıllardır gerçekleştirilen bu uygulama ile kültür başkenti seçilen şehirler, yıl boyunca düzenlenen etkinliklerle pek çok tanıtım imkanına erişerek dünya çapında tanınma fırsatını da elde ediyor.

Bursa da;

8500 yıllık tarihi, farklı medeniyetlerin izini bulundurması, doğa güzellikleri, tarihi baharat yolunun güzergahı olması, şifalı suları, yaz ve kış turizmi, sanayisi, külliyeleri, çinileri ve ipeği ile 2022 yılının kültür başkenti seçilmişti.

Bu amaçla;
Bugün Merinos AKKM’de Bursa adına düzenlenen anlamlı bir törene şahitlik ettik.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla düzenlenen törende, bu kapsamda planlanan projelerin ayrıntıları paylaşıldı.

Bu ayrıntıları koza24.com’daki haber portalımızda görebilirsiniz.

Törende;
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da haklı bir gururu vardı ki, Türkiye’nin 4. büyük şehrinin kültür başkenti seçilmesinin kıymetine değindi.

Bursa’nın;
Turizmden aldığı payın daha da artırılması için çalıştıklarını anlatan Aktaş, şehrin bilinirliğinin artırılması için bu kararın büyük bir etken olduğunu ifade etti.

Protokol üyelerinin ile çok sayıda yerli ve yabancı gazetecinin de izlediği törende Başkan Aktaş’ın, 2022’de de Türk Dünyası’na yeni kalıcı eserler kazandırmak, Bursa’yı dünya çapında markalaştırmak ve Avrupa Kültür Başkentleri arasında yerini almasını sağlamayı hedeflediklerini söylemesi de önemliydi.

Törende;

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Bursa’ya verdiği önem de sözlerine yansıdı.

Bakanlığı olarak Bursa’nın ulusal ve uluslararası arenadaki kültürel ve turizmsel yükselişini yakından takip ettiklerini söyleyen Bakan Ersoy’un, “Bursa için tüm paydaşlarımızla birlikte çalışarak daha iyisi için yolumuza hız kesmeden devam edeceğiz” sözleri önemliydi.

Yine;
Bakan Ersoy’un Türkiye turizmine verdiği bilgiler de önemliydi.

Mesela;

Pandemi koşullarına rağmen, bu yıl bütününde Türkiye’ye 29 milyon turist geldiğini, turizm gelirlerinde de 24 milyar dolarlık bir gelir sağlandığını anlattı.

Bu yöndeki başarıyı da;
“Dikkatinizi özellikle seçmek isterim. Bu rakamlar 2020 yılına göre ziyaretçi sayısında yüzde 83’lük, gelir noktasında da yüzde 100’lük bir artış demektir” diyerek özetledi.

Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’nın logosunun da tanıtıldığı törende, Bursa’da 2022 yılı içinde yapılacak pek çok dev organizasyon ile görsel şölenler de tek tek anlatıldı ki, Bursa’nın yeni yılda adından özellikle uluslararası alanda hayli söz ettireceğinin birer işaretleriydi.