Bursa UNESCO Derneği,

Misi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesinde  çini, ıhlamur baskı, ebru sanatı, el oyası, ipek sanatı vb. gibi uygulamaların gerçekleştirildiği Çok Amaçlı Atölye; Karagöz Hacivat ve kukla gösterimlerinin yapıldığı Gösteri Sanatları Atölyesi; halk mutfağı geleneklerinin aktarıldığı Geleneksel Mutfak; köy seyirlik oyunları ve geleneksel sohbet toplantılarının gerçekleştirildiği Muhabbet Odası; insan yaşamındaki geçiş dönemlerinin uygulamalı olarak sergilendiği Gelin Odası, Sünnet odası, Türk masallarının anlatıldığı ve gelenek taşıyıcılarının da kendi masallarını anlattığı Masal Odası ve geleneksel çocuk oyunlarının oynandığı Oyun Odası bölümlerinden oluşmaktadır.

BURSA UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS MÜZESİNDEN BAZI GÖRSELLER

KARAGÖZ HACİVAT VE ÇİNİ ATÖLYESİ











OUR PROJECTS

PROJECT IMPLEMENTATION HOUSE – HOUSE WITH FUCHSIA

75th Anniversary of UNESCO

OUR ASSOCIATION

ACTIVITIES

BURSA UNESCO DERNEĞİ ETKİNLİKLER

BURSA UNESCO DERNEĞİ üyeleri, Bursa’nın Karacabey İlçesi Longoz Ormanlar’ına 22.05.2022 tarihinde gezi düzenledi. Tüm katılımcılara teşekkür ederiz. Bursa Unesco Derneği

17 Kasım 2021 tarihinde Prof. Dr. Necri Karul’un gerçekleştirdiği sunumda, Anadolu‘nun en eski uygarlıklarına dair önemli detaylar bizlerle paylaşıldı haberin devamı için tıklayınız

Marmara Denizi’nin Çığlığı paneli Bursa UNESCO Derneği’nin katılımıyla gerçekleştirildi haberin devamı için tıklayınız

Bursa UNESCO derneğinin 11. Dönem 3. Etkinliği olan Göbekli Tepe konferansı, KALDER Bursa Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.
Uzman Antropolog ve tarihçi Levent Sevik tarafından verilen

İznik’te Ekinoks Festivaline katılarak, Kaymakamlık toplantı salonunda UNESCO İznik Alan Başkanı Prof. Dr. Murat Taş ve Hürriyet Seyahat Gezi Yazarı Samet Altıntaş’ın  sunumlarıyla bilgilendik.

Bursa UNESCO Derneği toplantısında 11 yeni üyeye rozet takıldı, ve ardından üyelik beratları verildi.Dern.Bşk. Ilker ÖZASLAN:Haberin devamı…

The Criteria for Selection

The Criterias

To be included on the World Heritage List, sites must be of outstanding universal value and meet at least one out of ten selection criteria.

  • Kültür miraslarını 6 kritere göre değerlendirerek seçer.
  • There are four criterias to choose the natural heritage

Selection criteria

1-To represent a masterpiece of human creative genius.
2-To exhibit an important interchange of human values, over a span of time or within a cultural area of the world, on developments in architecture or technology, monumental arts, town-planning or landscape design;
3- To bear a unique or at least exceptional testimony to a cultural tradition or to a civilization which is living or which has disappeared;
4-To be an outstanding example of a type of building, architectural or technological ensemble or landscape which illustrates (a) significant stage(s) in human history;
5- To be an outstanding example of a traditional human settlement, land-use, or sea-use which is representative of a culture (or cultures), or human interaction with the environment especially when it has become vulnerable under the impact of irreversible change;
6- to be directly or tangibly associated with events or living traditions, with ideas, or with beliefs, with artistic and literary works of outstanding universal significance. (The Committee considers that this criterion should preferably be used in conjunction with other criteria);

The Criterias for The Natural Habitats

7- To contain superlative natural phenomena or areas of exceptional natural beauty and aesthetic importance;
8- To be outstanding examples representing major stages of earth's history, including the record of life, significant on-going geological processes in the development of landforms, or significant geomorphic or physiographic features;
9- To be outstanding examples representing significant on-going ecological and biological processes in the evolution and development of terrestrial, fresh water, coastal and marine ecosystems and communities of plants and animals;
10- To contain the most important and significant natural habitats for in-situ conservation of biological diversity, including those containing threatened species of outstanding universal value from the point of view of science or conservation.

The World Heritage Emblem

The World Heritage emblem represents the interdependence of the world’s natural and cultural diversity.

It is used to identify properties protected by the World Heritage Convention and inscribed on the official World Heritage List, and represents the universal values for which the Convention stands. Designed by Belgian artist Michel Olyff, it was adopted as the official emblem of the World Heritage Convention in 1978. While the central square symbolizes the results of human skill and inspiration, the circle celebrates the gifts of nature. The emblem is round, like the world, a symbol of global protection for the heritage of all humankind.

The Aim

Bursa UNESCO Organisation was founded in 1946 with other 20 member countries to work according to the basic principles of UNESCO and to contribute its worldwide programme.

Statutes

Article 1. Organisatinal Name and Registered Office Organisational Name: “Bursa UNESCO Organisation” It was founded with the approbation of UNESCO Turkey National Commision for the purposes set out in the general goals of UNESCO.

OUR MEMBERS

Bursa UNESCO Derneği'nin şu anki üye sayısı 100'dür.

TURKİYE IN THE UNESCO'S WORLD HERITAGE LISTS

1-Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985

Beş yapıdan oluşan bir külliyenin ana yapıları olan birbirine bitişik Ulu Cami ve Darüşşifa, tarihçesi Hititlere kadar geri giden bir yerleşimde, Sivas’ın Divriği ilçesindedir. İslam mimarisinin bu başyapıtı iki kubbeli türbeye sahip cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmaktadır. Bu eserin bezemeleri, süslemeleri o kadar güzeldir ki ona bakanlar bir camiye değil de bir heykele baktıkları duygusuna kapılırlar.

2-İstanbul'un Tarihi Alanları (İstanbul) 1985

İstanbul, yerleşim tarihi 300 bin, kentsel tarihi yaklaşık 3 bin, başkentlik tarihi 1600 yıla kadar uzanan Avrupa ile Asya kıtalarının kesiştiği noktada bulunan bir dünya kentidir. Bu görkemli geçmişi ile farklı dinleri, kültürleri, toplulukları ve yapıtları benzersiz bir coğrafyada bir araya getiren İstanbul’un bu eşsiz tarihi alanları, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 4 bölüm halinde dahil edilmiştir: Sultanahmet Arkeolojik Parkı, Süleymaniye Camii ve Çevresi Koruma Alanı, Zeyrek Camii ve Çevresi Koruma Alanı ve İstanbul Kara Surları.

3-Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 (Karma Miras Alanı)

Kapadokya bölgesi, doğa ve tarihin bütünleştiği bir yerdir. Coğrafi olaylar Peribacalarını oluştururken, tarihi süreçte, insanlar da bu peribacalarının içlerine ev, kilise oymuş, bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşımıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan alanlar içinde, Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlı Arkeolojik Alanı da yer almaktadır.

4-Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986

Çorum-Boğazköy’de bulunan Hattuşa, Hititler’in geç tunç çağı dönemindeki başkentidir. Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur., M.Ö. 3000’den itibaren yerleşim görülmekte ise de kent, tarih sahnesinde, Hitit İmparatorluğu’nun MÖ 1700-1300 yılları arasındaki başkenti olarak yer almıştır. Hattuşa, dünya mirası ilan edilen dördüncü kültürel varlığımızdır.

5-Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987

Nemrut Dağı ve Kommagene Kralı Antiochos’a ait Tümülüs ve kutsal alanlar, Milli Park olarak koruma altına alınmış ve 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Dünyanın en yüksek açıkhava müzesi olarak da adlandırılan Nemrut Dağı, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleriyle, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kommagene krallığından kalma bir antik kenttir.

6-Hierapolis-Pamukkale (Denizli) 1988 (Karma Miras Alanı)

Pamukkale, Çaldağı’nın güney eteklerinden gelen kalsiyum oksit içeren suların oluşturduğu görkemli beyaz traverten havuzlardan oluşmuştur. 2700 metre uzunluğunda ve 160 metre yüksekliktedir. Parlak beyaz rengiyle Pamukkale’yi 20 km uzaklıktan görmek mümkündür. Tepesinde Roma’dan kalma Hierapolis adlı kutsal antik şehir bulunmaktadır.

7-Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla) 1988

M.Ö. 700-300 arasında yaşadıkları bilinen Likyalıların başkenti olan Ksantos, antik çağda Likya’nın en büyük idari merkezi olarak bilinmektedir. Ksantos ile birlikte 1988 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil olan Letoon ise Antik dönemin en önemli dini merkezlerinden biridir. Fethiye-Kınık’ta kurulu olan Ksantos ile Letoon arasında 4 km. mesafe vardır.

8-Safranbolu Şehri (Karabük) 1994

Karabük il sınırları içinde yer alan tarihi Safranbolu şehrinde, coğrafi konumu nedeniyle çok eski devirlerden beri yerleşim görülmektedir. Safranbolu, evleri, sokakları, çarşısı, camileri, mezarlıkları ile tam bir müze şehridir. Türk kentsel tarihinin bozulmamış bir örneği olan Safranbolu, geleneksel şehir dokusu, ahşap yığma evleri ve anıtsal yapılarıyla bütünü sit ilan edilmiş ender kentlerden biridir.

9-Truva Arkeolojik Alanı (Çanakkale) 1998

Çanakkale’de bulunan Truva, dünyadaki en ünlü antik kentlerden biridir.Truva Antik Kenti, Anadolu, Ege ve Balkanların buluştuğu bu benzersiz coğrafyada yerleşmiş olan uygarlıkları izlememizi sağlamaktadır. Truva’daki en erken yerleşim katı M.Ö. 3000-2500 ile erken Bronz Çağı’na tarihlenmektedir. Ünlü tahta atın kopyası, bugün bu dünya mirasımızın girişinde ziyaretçilerini karşılıyor.

10-Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) 2011

İstanbul’un fethinden önce Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan Edirne’nin en önemli anıtsal eseri olan Selimiye Camii ve Külliyesi, 16. yy.’da Sultan II. Selim adına Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Teknik mükemmelliği, boyutları ve estetik değerleriyle döneminin ve sonraki zamanların en muhteşem eseri olan bu cami, mimarlık sanatının en görkemli örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

11-Çatalhöyük Neolitik Alanı (Konya) 2012

Çatalhöyük, M.Ö. 7500 yıllarına dayanan, çok geniş bir Cilalı Taş ve Bakır Devri yerleşimidir. İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yeri olarak kabul edilmektedir. Çatalhöyük yerleşim yerinde, 13 yapı katı açığa çıkarılmıştır. Çatalhöyük Neolitik Kenti, büyüklüğü, toplumun nüfus yoğunluğu, güçlü sanatsal ve kültürel gelenekleri ve zaman içindeki sürekliliği nedeniyle olağanüstüdür

12-Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) 2014

Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” Dünya Miras alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I.Murad) Külliyesi, Yıldırım (I:Beyazid) Külliyesi, Yeşil (I.Mehmed) Külliyesi, Muradiye (II.Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü bileşiminden oluşmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olarak kurulan ve külliyelerle şekillenen Bursa’nın tarih boyunca sahip olduğu önemli ticari rolü, kentteki büyük hanlar, bedesten ve çarşılarla ortaya konulmaktadır. Hanlar Bölgesi 14. yy’dan bu yana kent ekonomisinin kalbi olmuştur.

13-Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) 2014

Çok katmanlı kültürel peyzaj alanı Bergama, Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait dokuz bileşimi içerir: Pergamon (çok katmanlı kent), Kibele Kutsal Alanı ile İlyas Tepe, Yığma Tepe, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe Timülüsleri. Antik Pergamon Kenti Helenistik dönem şehir planlamacılığının en iyi örneğini temsil etmektedir. Asklepiyon ise dönemin en önemli sağlık ve eğitim merkeziydi. Bergama, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait katmanlar üzerine yayılmış pek çok Osmanlı mimarisi örneklerine sahiptir

14-Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Diyarbakır) 2015

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı; iki ana bileşenden oluşmaktadır. 7 bin yıllık tarihsel varlığını sürdüren Diyarbakır Kalesi, Surları ve Burçları hala orijinal ve özgün kültür varlıklar olarak yaşamakta; Dünya tarihi için önemli bir evrensel miras özelliğini korumaktadır. Hevsel Bahçeleri, tarihi boyunca halkın kullanımına açık sivil bir bahçe olarak özgün bir değer ortaya koymakta, tarımsal değerinin dışında, kültürel ve tarihi olarak da özgün bir yere sahip bulunmaktadır. Diyarbakır Surları ve Hevsen Bahçeleri binlerce yıldır sürdürdükleri yaşamsal işbirliği ile Liste’ye alınmıştır.

15-Efes (İzmir) 2015

“Efes” Dünya Miras alanı; Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camii, Artemision), Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi olmak üzere dört bileşenden oluşmaktadır. Antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olan Efes, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş ve tarihinin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti ve kültürel ve ticari merkez olmuştur. Efes, farklı dönemlere ait en üstün mimari ve kent planlama örneklerine sahip tir. M. Ö. 8. yüzyıla tarihlenen ve Antik dönemin yedi harikasından biri olarak ünlenen kült merkezi Artemision’la da ünlüdür.

16-Ani Arkeolojik Alanı (Kars) 2016

Ani Arkeolojik Alanı, yerleşim ve savunmaya çok elverişli topografyası nedeniyle tarih öncesi dönemlerden itibaren çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Ortaçağ Dönemi’nde İpek Yolu’nun Kafkaslardan Anadolu’ya ilk giriş noktasında kurulmuş olan kentte, tarih boyunca süren çok kültürlülük dini ve sivil mimarinin biçimlenmesinde etkili olmuştur. Ateşgede Tapınağı, çeşitli plandaki kiliseler ve Selçuklu Dönemine ait cami gibi farklı dinlere ait yapıları bir arada bulunduran Ani, çok kültürlü bir yapıya sahip ticaret kenti olarak Ortaçağ Dönemi mimarlık ve şehircilik tarihi içinde de özel bir konuma sahiptir.

17-Aphrodisias (Aydın) 2017

Aphrodisias, Geç Helenistik Dönem’den Roma ve Bizans dönemlerine kadar süren yoğun bir fikir ve değer alışverişini gözler önüne seren, büyük ölçüde mermerden inşa edilmiş yapıların ve bunlarla ilişkili kabartma ve yazıtların istisnai ölçüde iyi korunmuş bir kültür varlığımızdır. MS 1.-5. yüzyıllar arasında bütün Akdeniz dünyasında büyük üne kavuşan, başta Roma olmak üzere, İmparatorluğun dört bir yanında imzalarını taşıyan eserleri bulunan heykeltıraşlar yetiştirmiştir. Mermer ocaklarının kente eşine az rastlanır derecede yakın olması, Aphrodisias’ın mermer heykel sanatı için yüksek kaliteli bir üretim merkezi haline gelmesinin önemli bir nedenidir.

18-Göbekli Tepe (Şanlıurfa) 2018

Göbekli Tepe, Şanlıurfa’nın 18 kilometre kuzeydoğusundadır. Alan 1963 yılında keşfedilmiş ve “V52 Neolitik Yerleşimi” olarak tanımlanmıştır. 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile Göbekli Tepe’nin 12.000 yıl öncesine uzanan bir kült merkezi olduğu anlaşılmıştır. Çapları 30 metreyi bulan yaklaşık 20 yuvarlak ve oval yapının ortasında 2 adet “T” biçimli, 5 metre yüksekliğinde, kireçtaşından bağımsız sütun yr almaktadır. Yapıların iç duvarlarında da daha küçük sütunlar bulunmaktadır. Göbekli Tepe’nin, konumu, boyutları, tarihlendirilmesi ve yapılarının anıtsallığı ile Neolitik dönem için benzersiz bir kutsal alan olduğu anlaşılmıştır.

19-Arslantepe Höyüğü (Malatya) 2021

Malatya’nın 7 km. kuzeydoğusunda, Fırat ırmağının (Karakaya Baraj Gölü) batı kıyısı yakınındaki Orduzu Bahçebaşı Mahallesi 1194 parselde yer alan Arslantepe Höyüğü’nün kültür dolgusu, 30 m. yüksekliğindedir. M.Ö.5500 yıllarından M.S.11.yy’a kadar yerleşim gören höyük, M.S.5-6yy’lar arasında Roma köyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans Nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır.

20-Gordion (Ankara) 2023

Tarihte M.Ö. 2500 yıllarında ilk kez yerleşimin başladığı Gordion şehrinin M.Ö. 1500 yıllarında şehirleşmeye başladığı biliniyor. Friglerin başkenti olan bu yer günümüzde Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunuyor. Gordion’da ilk yerleşmelerin başladığı dönemden kalan mimari örnekleri, tümülüsleri, seramik örneklerini, yazıları ve mezarları görmek mümkün. Size de adeta tarihte bir yolculuk yaptıracak bu yer 2023’de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nden çıkarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin en genç üyesi oldu.

21-Anadolu’nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri

Gordion şehri gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin en genç üyelerinden biri bu camiler. Camiler UNESCO’nun listesinde henüz yeni olsalar da oldukça eski. 13. ve 14. yüzyıl arasında yapılmış olan bu camilerin dünyada başka bir örneği yok. Ahşap Hipostil Camileri bu kadar özel ve nadir kılan özellik ise tamamen ahşaptan yapılmış olmaları. Bu sistemle yapılan camiler ise Ankara’da bulunan Arslanhane Cami, Afyon’da bulunan Ulu Cami, Eskişehir’de bulunan Sivrihisar Cami, Kastamonu’da bulunan Mahmut Bey Cami ve Konya’da bulunan Eşrefoğlu Cami’dir.

UNESCO TÜRKİYE KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİ