Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, BALGÖÇ federasyon başkanı Sabri MUTLU’nun da katıldığı Genel Kurula tek liste ile gidildi. Divan başkanlığını Derneğin eski Başkanlarından Taner Özerin yaptığı Genel kurulda İlker Özaslan yeniden başkan olarak 9 kişilik yönetim kurulu ile oybirliği ile seçildi. İlker Özaslan konuşmasında bir önceki yönetim kurulunun çok başarılı çalışmalar yaptığını 2 yıllık dönemde Derneğin UNESCO merkezince akredite olduğunu Dünyadaki 250 STK arasına girmeyi başardığını, Türkiyenin 2. ve en kapsamlı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesini Nilüfer Belediyesinin destekleri ile Misi de kurduklarını. Müzede özellikle çocuklara yönelik el sanatları eğitimlerinin Miras Taşıyıcı ustalar tarafından verildiğini, çocuklarımıza Türk kültürü, örf adet ve geleneklerinin öğretildiğini söyledi. Görevini tamamlayan yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti. Yeni seçilen yönetim ile koşmaya yeni başarılara yelken açmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
YÖNETİM KURULU ASİL LİSTE YÖNETİM KURULU YEDEK LİSTE
1-İLKER ÖZASLAN 1-SEMİH İBRAHİM USLU
2-OSMAN ŞAHİN 2-MEHMET LEVENT SEVİK
3-SEMA ADALI 3-MEHMET ENVER YILMAZ
4-ŞEBNEM TUNA 4-PERVİN KARAÇAM
5-ŞERİF BORAND 5-MERYEM İNCİ GÜNAY
6-SİNAN CEM İYİHUYLU 6-FERİDE YASEMİN KAZANCI
7-MERT AKDENİZ 7-NECMİ ERBİL
8-YÜCEL BARAN 8-İSMAİL MASIR
9-ULUAY KOÇAK GÜVENER 9-HAKKI EMİR DİNER
DENETİM KURULU ASİL LİSTE DENETİM KURULU YEDEK LİSTE
1 HÜSEYİN KÖSE 1 GÜVEN YALÇIN
2 HAYRİ AYDEMİR 2 HALUK CÖMERTEL
3 SEMİHA ÖZTAN 3 ARDA GÜRARDA
DİSİPLİN KURULU ASİL LİSTE DİSİPLİN KURULU YEDEK LİSTE
1 TANER ÖZER 1 KASIM UZUNÖZ
2 SÜHEYLA TOPPAMUK 2 CEM TUHAN
3 NİGAR UYAN 3 ALTAN ALMAZ
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO HakkındaUTMK HakkındaSektörlerProgramlarMiras Listeleri
Somut Olmayan Kültürel Miras ve Sivil Toplum Kuruluşları
Sivil toplum kuruluşları, Sözleşmeye akredite olarak danışsal organ sıfatıyla yer alan hükûmet dışı kuruluşlardır.
Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmenin 11/b maddesinde “2. Maddenin 3. fıkrasında belirtilen koruma önlemleri arasından, kendi toprağı üzerinde bulunan somut olmayan kültürel mirasın çeşitli öğelerini grupların, toplulukların ve ilgili Hükûmet dışı kuruluşların katılımıyla, belirleyecek ve tanımlayacaktır” (2005:166) ifadesi sivil toplum kuruluşlarının somut olmayan kültürel mirasın belirlenmesi, korunması ve tanınması süreçlerinde paydaşlardan biri olduğunu göstermektedir.
Sözleşmenin 9. Maddesinden de Sözleşmeye akredite olmak isteyen sivil toplum kuruluşlarının seçim süreci şu şekilde ifade edilmektedir:
1. Komite, somut olmayan kültürel miras alanında yetkileri kabul edilmiş olan hükümet dışı kuruluşların Komiteye akredite edilmesini Genel Kurul’a önerir. Bu örgütlerin danışsal görevleri bulunacaktır.
2. Komite, aynı zamanda bu akreditasyona ilişkin ölçüt ve usulleri de Genel Kurul’a önerir.
Akredite olan sivil toplum kuruluşlarının akreditasyonları düşebilir. Sivil toplum kuruluşlarının akreditelerinin devamlılığının sağlanması için; UNESCO’nun çalışmalarını ve faaliyetlerini takip ederek ilgili toplantılara katılımları, çalışma raporlarının belirlenen tarihler içerisinde iletmeleri ve uluslararası ve yerel çalışmalarında sürdürülebilirlik sağlamaları beklenmektedir.
Türkiye’nin Sözleşmeye Akredite Sivil Toplum Kuruluşları:
- Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği (ANELSANDER)
- Bursa UNESCO Derneği
- Geleneksel Sanatlar Derneği
- Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM)
- Kültürel Araştırmalar Vakfı
- Okçular Vakfı
- Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği
- Uluslararası Mevlana Vakfı
Türkiye’nin Sözleşmeye akredite STK’larına ilişkin ayrıntılı bilgi için https://ich.unesco.org/en/state/turkey-TR?info=accredited-ngos