DERNEĞİMİZ HAKKINDA

UNESCO, Birleşmiş Milletlerin Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumudur. Eğitim, bilim ve kültürde uluslararası işbirliği yoluyla barışı inşa etmeyi amaçlar. UNESCO  vizyonunu şöyle tarif ediyor ;   Barış diyalog ve karşılıklı anlayış üzerine kurulmalıdır. Barış, insanlığın entelektüel ve ahlaki dayanışması üzerine inşa edilmelidir.

UNESCO Birleşmiş Milletler’ in en prestij ’li kurumlarından biridir. “UNESCO Dünya barışına hizmet eden bağımsız ve objektif görüşleriyle biliniyor. UNESCO onayı toplumlara güven veriyor. UNESCO’ da üye olan 195 devletin her birinin 1 oyu var ve eşdeğerde bir oy bu, tüm ülkelerin nüfusuna bakılmaksızın tek oy hakkına sahip olması, ortak mirasın korunması hedefine yönelik demokratik bir yapıdır aynı zamanda.

Türkiye’nin UNESCO’da saygın bir yeri var. UNESCO sözleşmesini 1945 ‘de imzalayan ilk kurucu ülkelerden biriyiz. UNESCO Milli Komisyonumuz’ da kurulan ilk milli komisyonlardan biridir.

Herkes eğitimli olursa ön yargılar azalır, bilime verilen değer artar, toplumun refahı artar ve toplumlar birbirini tanımaya başlar. Bu da doğrudan barışa katkı sağlar. İnsanlar birbirini tanıdıkça barış duyguları güçlenir. Kültür diplomasisi aslında insanların birbirlerini sevmesi, tanıması, anlaması sorunları diyalog ile çözebilmesi demektir.

Ne kadar fazla kültürel zenginliğiniz bu listeye girerse dünyada sempatiniz, bilinirliğiniz o kadar artıyor.  Bu listede yer almak bir başka topluma selam vermeye benziyor. Dünya Mirası Listesine girdiğinizde bir marka olmak için yolunuz açılmış oluyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ ne girebilmek O ülke, O şehir için büyük başarıdır. Şehirler, ülkeler ve toplumlararası ilişkilerde önemli rol oynamaktadır.

Bursa bu başarıyı 2014’ de yakalamıştır.Türkiye’nin bu gün  UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miraslar listesinde;  21 kültürel zenginliği var. Bu ülkemiz için iyi bir kazanım.

2018 ’de  Göbeklitepe listeye kaydedildi. 12 bin yıl önce kurulan bu bölgenin  insanlık için önemi çok büyük. İnsanlık tarihinde bilinen daha eski bir bulgu yok. Tüm Dünyanın gözü buraya bu bölgeye çevrildi.

2014  yılında listeye giren  Bursa’mızda o günden bugüne önemli bir bilinçlenme kaydediliyor. Bursa’nın 2. Adayı, geçici listede yer alan İznik’ de Dünya Mirası olma yolunda hayli şanslı görünüyor. 2024 te yapılacak UNESCO konferansında Ülkemizin sunduğu tek aday dosya olarak sunuldu. İznik’in Türkiye’nin 22.  ve Bursamızın 2.Kültürel mirası olması çok muhtemel.

UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağında  dünyadaki 295 şehir, Öğrenen şehirler ağında 292 şehir içersinde bulunan Bursamız için, STK’ ları, eğitim kurumları, yerel  yönetimler, kamu ve kültür gönüllüleri birlikte çalışırsak UNESCO’ da başka kazanımlar da elde edebiliriz.

Türkiye UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde 30 mirası ile Dünyada 2. Sırada, Somut olmayan Kültürel Miras listemizde Bursa’nın ortak olarak adının geçtiği eserler var. Ancak  Bursa’dan tek başına bir eser yok. Bugüne kadar Bursa’dan Bakanlığımıza gönderilen 34 dosya var. Bu dosyaları arttırmalı ve takip etmeliyiz.

Yaşayan İnsan Hazinelerimize Bursa’dan şu ana kadar bir zanaatkarımız  girmedi, 700 yıllık tarihe, kültüre sahip  ilk  Osmanlı Başkentinde  bir hazinemizin değil birkaç hazinemizin olmasını fazlaca hak ediyoruz aslında dernek olarak bu konuda da çalışıyoruz.

Okullarımızda UNESCO bilincini çocuklarımıza kazandırabilmek için UNESCO Kulüpleri kurmalı ve çoğaltmalıyız. UNESCO  Kardeş okullar ağında Bursa’mızın  2 lisesinin yanına başka okullarımızı da eklemeliyiz.

Üniversitelerimizde UNESCO kürsüleri kurulması için farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalıyız.Bugün ülkemizde 13 Üniversitemizde var olan 16 UNESCO kürsüsünü Bursa’daki üniversitelerimize de kazandırmalıyız.

Kültürel mirası korumak, “Ben kimim ve nereden geliyorum  sorularına cevap vermek  anlamına gelir. “Kültürümüzün tüm dünyada tanınması için öncelikle bizlerin onu  öğrenmemiz  ve anlatmamız gerekiyor. Ülkemizin  zenginliklerini  iyi tanıtabilirsek,  başarı beraberinde gelir.

Bursa UNESCO Derneği olarak kurulduğumuz 1998 ‘den bugüne bir çok etkinlik ve farkındalıklara imza attık. 1998 ve 2014 arası  Cumalıkızık’ta UNESCO mirası olmanın bir nevi altyapısını hazırlamakta çok emek harcadık. Cumalıkızık kadınlarına verdiğimiz eğitimler, Cumalıkızık’ta üst üste düzenlediğimiz ahududu şenlikleri. 350 yıllık yıkılmakta olan tarihi bir Osmanlı evini Almanya Kulmbach  kardeş UNESCO Kulüp ile birlikte satın alarak aslına uygun şekilde onarıp Cumalıkızıktaki Küpeli Evimizi Yaşam Sergi Evi olarak turizmin hizmetine sunduk.

1998’ de Bursa B.Şehir ve Almanya Kulmbach Belediyelerinin kardeş şehir olmalarında “Kulmbach UNESCO Club” ile birlikte rol  aldık..

2023 de Türkiye’nin 2. ve en kapsamlı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesini Nilüfer Belediyemizin Derneğimize tahsis ettiği Misi Köyde Kültür ve Turizmin hizmetine açtık.

 2023 de UNESCO Gn .Merkezince Dünyada Akredite edilmiş 418 STK arasında Bursa UNESCO Derneğimizde yerini almıştır

2023 de Türkiye’nin 2. ve en kapsamlı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesini Nilüfer Belediyemizin Derneğimize tahsis ettiği Misi Köyde Kültür ve Turizmin hizmetine açtık.

Dernek olarak tüm üyelerimiz ve tüm paydaşlarımızla insanlığa, ülkemize ve Bursa’mıza yapacağımız hizmetler, elde edilecek kazanımlar bizler için  büyük onurdur.

Dernek olarak  bu güne ulaşmamızda  büyük emekleri  geçen ve her zaman minnetle anacağımız başta  Kurucu koordinatörümüz Sn. Oya BOZKURT hanımefendi, 1.Dönem Başkanımız  Sn. Erdem SAKER bey,  Tophane End. Meslek Lisesi Md. ve 2.Dönem Başkanımız rahmetli Sn. Orhan SAVAŞERİ Bey olmak üzere  bugüne  kadar görev yapan değerli başkan ve yöneticilerimize  teşekkür ediyorum.

Saygılarımla

İlker ÖZASLAN

Yön. Kurulu Başkanı  

BURSA UNESCO DERNEĞİ  TARİHÇEŞİ

Kuruluş öncesi ve Kuruluşdan Bugüne Derneğimiz Çalışmalarından bazıları ;

1985 -1997    DSİ Bölge Md. Erdem Saker ve Bursa Tophane End. Meslek Lisesi Müdürü Orhan Savaşeri ile okul yöneticileri Almanya Kulmbach şehri Hans Wilsdorf Meslek Okulu yöneticileri  ile Bursa’da buluşuyorlar.

Bursa Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri Devlet Su İşleri Spor Kulübü ile birlikte Kulmbach’ı ziyaret ediyorlar.

Kulmbach Meslek lisesi Müdürü Werner Eschenbacher ile Bursa Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Orhan Savaşeri, Kulmbach Meslek Lisesinden  Hartmurt Schubert, Bursa Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinden Oya Bozkurt  ortak bir proje konusunda anlaşıyorlar.İki okulun Kardeş okul çalışmaları başlıyor. Aynı yıl iki okul öğrenci ve öğretmenlerinin karşılıklı ziyaretleri ile sosyal, kültürel, spor ve staj etkinlikleri başlıyor.Daha sonra Kardeş okul çalışmaları  ile iki okulda  UNESCO Kardeş okullar sistemine dahil oluyor.

1998:

İki okul ilişkilerinin yerel yönetimlere yansıması ile Bursa ve Kulmbach  kardeş şehir oluyor.

Kardeş okul çalışmalarını desteklemek üzere  Bursa’da  UNESCO Derneği kurulmasına karar veriliyor ve Tophane UNESCO  Gençlik Derneği  kuruluyor. Derneğin Cumalıkızık köyü için hazırladığı  ‘Cumalıkızık Koruma Yaşatma 98’ projesi başlatılıyor. STK’ ları, Üniversiteler, Valilik ve Belediye birimlerinin katıldığı projenin 78 ortaklı olarak yürütülmesi, Eğitimler ve her türlü desteğin Cumalıkızık köyüne aktarılması sağlanıyor. Cumalıkızık köyündeki ilk Ahududu şenliği organize ediliyor.

2000:

Bursa’da kardeş kulüplerin katılması ile kardeş okul çalışmaları 15. Yıl Kutlaması yapılıyor. Bursa Tophane UNESCO Gençlik Derneği, Bursa Nilüfer Lions Kulübü, Almanya Kulmbach UNESCO Kulüp  ve Almanya Kulmbach Lions Clup ile ortak proje kapsamında Cumalıkızık’ta 350 yıllık tarihi bir ev satın alınıyor. Restorasyon ve dekorasyonu  derneğimizce yapılıyor. Cumalıkızıkta  köy halkına meslek edindirme amaçlı ‘ ağaç işleri atölyesi’ açılıyor.

2005:

AB fonlarından finanse edilen bir proje kazanılıyor. Bu finans ile Cumalıkızık’ta kültür turizmini desteklemek amacı ile çalışmalar  yürütülüyor. Cumalıkızık’ taki Proje evimizin restorasyonu tamamlanarak sergi evi olarak dekore ediliyor  ve Alman dostlarımızla birlikte evin açılışı yapılıyor.

2014:

‘Bursa Tophane UNESCO Gençlik Derneği’  olan dernek adı ‘Bursa UNESCO Derneği’ olarak değiştiriliyor.

2015:

Bursa’da kardeş kulüplerinin katılması ile kardeş okul çalışmaları 30. Yıl Kutlaması.

2017:

UTMK’ muzun düzenlediği Sivil Toplum Kuruluşları bilgi paylaşımı ve işbirliği çalıştayına katılım sağlanıyor.

Derneğimiz koordinasyonunda BTSO, BUMİAD ve BALKANTÜRKSİAD’ la ortaklaşa BTSO salonunda Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atilla EGE sunumuyla Dünya Mirası Farkındalık konferansı gerçekleştiriliyor.

2018:

Uzman Antropolog ve Tarihçi  Levent SEVİK’ in Bursa Kalder Derneği ile birlikte Dünyayı Şaşırtan Keşif  ‘Göbekli Tepe Konferansı’ düzenleniyor.

Almanya’daki UNESCO kardeş kulübümüz UNESCO Club Kulmbach-Plassenburg e.V ile birlikte Şanlıurfa kültür gezisi yapılıyor. UNESCO Dünya Mirası Göbekli Tepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunan Harran, Müze ziyaretleri ve Klaus Schmidt Anı Evi ziyaret ediliyor.

2019:

Almanya Kulmbachta  UNESCO kardeş kulübümüz ile ortaklaşa düzenlediğimiz, Bursa Nilüfer Belediyesi Mysia Fotoğraf Müzesi’nin desteği ile Bursa ve Kulmbach Kardeş Şehirlerinden Şehir Manzaralarının fotoğraflarını içerdiği fotoğraf sergisi gerçekleştirildi. BUMİAD ile ortaklaşa Midilli ve Malta adalarına kültürel geziler düzenlendi.

Kuruluşundan bugüne dernek başkanlarımız:

1998-1999 /   1.Dönem:             

Erdem SAKER

2000-2001 /   2.Dönem :             

Orhan SAVAŞERİ

2002-2003 /   3.Dönem :             

Oya BOZKURT

2004-2005 /   4.Dönem :             

Zeki BAŞTÜRK

2006-2007 /   5.Dönem :             

Birol MESUT

2008-2009 /   6.Dönem :             

Birol MESUT

2010-2011 /   7.Dönem :               

Birol MESUT

2012-2013 /   8.Dönem :               

Hüseyin KÖSE

2014-2015 /   9.Dönem :             

Taner ÖZER

2016-2017 /   10.Dönem:           

Taner ÖZER

2018-2019 /   11.Dönem:               

Esra MİNEZ

2020-2021 /   12.Dönem:             

İlker ÖZASLAN

2022-2023 /   13.Dönem:             

İlker ÖZASLAN

Bursa UNESCO Derneği, Sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesine misyonu doğrultusunda , Uluslararası teşekküller ile işbirliği içersinde katkı koymak. “UNESCO Misyonunu, insanlığın zihninde barışı, eğitim, doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, kültür, bilgi ve iletişim aracılığıyla inşa etmek olarak tanımlamaktadır’’. Devletimizin kurucusu ATATÜRK’ün de işaret ettiği gibi yurtta ve Dünyada barışa katkı koymak derneğimizin amaçlarından biridir..Derneğimiz bu amaçlar doğrultusunda çalışır.

Bursa UNESCO Derneği Sosyal alanda faaliyet gösterir. Eğitim, Bilim, Kültür- Sanat  alanlarında çalışmalar yürütür. Bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapar ve yapılmasına destek olur.UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar alanında Türk yaşam Kültürünün, el sanatlarının, örf  adet ve geleneklerinin, müzik ve yemek kültürünün korunması, yaşatılması ve geleceğe aktarılması konularında etkinlikler, eğitim, arşiv çalışmaları ve Müzecilik faaliyetlerinde bulunur.

13.Dönem Yönetim Kurulu Toplantısında alınan kararlar gereğince; Yönetim Kurulu görev dağılımı aşağıdaki gibidir:

YÖNETİM KURULU ASİL

1-İlker ÖZASLAN :                     Başkan

2-Osman ŞAHİN:                     Başkan Yardımcısı

3-Tahsin BULUT:                      Başkan Yardımıcı

4-Sema ADALI:                        Sayman

5-Nail ÖZER:                             Genel Sekreter

6-Tufan Ata YILMAZ :              A.Üye

7-Nuşen ÇETİN :                       A.Üye

8-Tijen SÖZERİ :                        A.Üye

9-Birgül YILDIZ GÜNAY :          A.Üye

YÖNETİM KURULU YEDEK

1-Sedat BİRCAN :                    Y. Üye

2-Haluk CÖMERTEL:               Y. Üye

3-Hayri AYDEMİR :                  Y. Üye

4-Mert AKDENİZ :                    Y. Üye

5-Ender KARAELLİ:                  Y. Üye

6-Zarif Ayça GÜLER:              Y. Üye

7-Şerif BORAND :                    Y. Üye

8-Hakan KALIN :                     Y. Üye

9-İsmail MASIR :                    Y. Üye

DENETİM KURULU ASİL

1-Hüseyin KÖSE :                   Başkan

2-Tijen ACUR :                       A.Üye

3-Nilay ONART :                    A. Üye

DENETİM KURULU YEDEK

1.Güven YALÇIN :                   Y. Üye

2.Feyza Sümer SOYTÜRK :   Y.Üye

3.Cem TUHAN :                      Y.Üye

DİSİPLİN KURULU ASİL

1-Süleyha TOPPAMUK :      Başkan

2-Taner Özer :                     A. Üye

3-Kasım UZUNÖZ :              A. Üye

DİSİPLİN KURULU YEDEK

 

1-Mustafa GÜMÜŞ :           Y. Üye

2-Semiha ÖZTAN :            Y. Üye

 

  1. AHMET TINAS
  2. AHMET ABİ
  3. ALTAN ALMAZ
  4. ARDA GÜRARDA
  5. ASENA ÜSTENCİ
  6. ASLI ÖZADIR
  7. ATİLLA ERİŞ
  8. AYLA EFE
  9. AYSEL ATABEY
  10. BETÜL BATIR
  11. BİRGÜL YILDIZ GÜNAY
  12. CAN AYDOĞAN
  13. CEM TUHAN
  14. DAVUT SÖZÜMÇETİN
  15. DENİZHAN SEZGİN
  16. EDA SEKİZ
  17. ENDER KARAELLİ
  18. FATMA ARZU SEVGEL
  19. FATMA FEYZA ULUUMAY GÖKALP
  20. FATMA OYA BOZKURT
  21. FERİDE YASEMİN KAZANCI
  22. FEVZİYE AKSOY
  23. FEYZA TÜMER SOYTÜRK
  24. FİLİZ GÜZEL ŞEN
  25. GONCA DOĞAN
  26. GÜLSÜM ANAFARTA
  27. GÜLTEN CEYHAN
  28. GÜRSAL ÖZÇELİK
  29. GÜVEN YALÇIN
  30. HAKAN KALIN
  31. HAKKI EMİR DİNER
  32. HALUK CÖMERTEL
  33. HASAN EKER
  34. HAYRİ AYDEMİR
  35. HIDIR GÜLER
  36. HÜSEYİN KÖSE
  37. HÜSEYİN HÜSNÜ SERDAR
  38. İLKER ÖZASLAN
  39. İLKER ONUR SIR
  40. İNCİ KOYUNCU
  41. İSMAİL MASIR
  42. KASIM UZUNÖZ
  43. KÖKSAL ALTIPARMAK
  44. MEHMET LEVENT SEVİK
  45. MERT AKDENİZ
  46. MERYEM GÜNAY
  47. MUHSİNE TÜLİN KAVASOĞLU
  48. MURAT EVKE
  49. MUSTAFA GÜMÜŞ
  50. MUSTAFA ENVER YILMAZ
  51. NAİL ÖZER
  52. NECMİ ERBİL
  53. NEDRET YAYLA
  54. NESLİHAN ERGİNAKIN
  55. NEŞE DEMİRÖZ
  56. NİGAR UYAN
  57. NİLAY ONART
  58. NUR HİLAL SARIKARTAL
  59. NURAN PİLİÇER
  60. NURŞEN ÖZÇETİN
  61. Osman ŞAHİN
  62. OSMAN GÖKHAN ÖZDEMİR
  63. OZAN RAZGIRAT
  64. ÖZLEM BAYRAK
  65. PERİHAN TOPÇU
  66. PERVİN KARAÇAM
  67. RECEP TOPÇU
  68. REYHAN AĞCİHAN
  69. SEÇİL BULCAN ÜRKÜT
  70. SEDAT BİRCAN
  71. SEMA ADALI
  72. SEMİH İBRAHİM USLU
  73. SEMİHA ÖZTAN
  74. SENA KAZANGİL BAYINDIR
  75. SERDAR DÖNMEZ
  76. SEVGİ GÜNER
  77. SEYFİ ERTAN
  78. SİNAN CEM İYİHUYLU
  79. SÜHEYLA TOPPAMUK
  80. ŞEBNEM TUNA
  81. ŞERİF BORAND
  82. TAHSİN BULUT
  83. TANCA SUBAŞIOĞLU
  84. Taner ÖZER
  85. TANER GÜRMAN
  86. TİJEN ACUR
  87. TİJEN SÖZERİ
  88. TUFAN ATA TÜRKYILMAZ
  89. TUNÇ BİLAL AMCAOĞLU
  90. UTKU GÜLOĞLU
  91. VELİ ULUDAĞ
  92. VOLKAN GÖRAL
  93. YONCA SENA ERTAŞ GÜDÜ
  94. YURDANUR OKTAY
  95. YÜCEL BARAN
  96. ZARİF AYÇA GÜLER
  97. ZARİFE DEMİRHAN
  98. ZÜBEYDE KOCABAY
  99. ZÜHRE KARAOĞLAN
  100. Uluay Koçak GÜVENER

İstanbul Temsilcisi

Recep Topçu

İzmir Temsilcisi

Zübeyde Kocabay

   Hartmut Schubert : Klumbach UNESCO Kulüp Başkanı 

Erdem Saker : Bursa Büyükşehir Bel. Geçmiş Dönem Belediye Başkanı Derneğimizin Kurucu Başkanı 

Alinur AKTAŞ :   Bursa Büyükşehir Bel. Dönem Başkanı

Mustafa BOZBEY  : Nilüfer Bel. Geçmiş Dönem Başkanı

Turgay ERDEM     : Nilüfer Bel. Dönem Başkanı





1-Prof. Dr. Necmi KARUL: İstanbul Üniversitesi Edebiyat fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi,

Bursa Aktopraklık  ve Urfa Karahantepe Kazı Başkanı

2-Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN: Uludağ Üniversitesi Fen Ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı 

3- Prof. Dr. Derya ŞAHİN : Bursa Uludağ Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji

4-Prof. Dr. Berna ALPAGUT Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi,
Antropoloji Bölümü

5-Prof. Dr. Atilla Eriş

Üyeler

1- Prof. Dr. Hülya TAŞ : Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı, Halk Bilimi Anabilim Dalı Başkanı, Bölüm Başkanı

2-Dr.Kamil ÖZER : İl Kültür -Turizm Müdürü
 
2-Ahmet ERDÖNMEZ : Avrupa Müzeler Birliği Türkiye Temsilcisi Çekül Vakfı Müzeler Danışmanı  
 
 
 

1.EĞİTİM

Yönetim Temsilcisi: Nurşen ÖZÇETİN

Raportör:

Üyeler:

1-Fatma ARZU SEVGEL

2-Hüseyin KÖSE

3-Nuran PİLİÇER

4-Tanca SUBAŞIOĞLU


 

2.BİLİM

Yönetim Temsilcisi: İlker ÖZASLAN

Raportör:

Üyeler:

1-Levent SEVİK 

2-Mert AKDENİZ

3-Mustafa GÜMÜŞ 

4-Nilay ONART

5-Zarif Ayça GÜLER

6-Gürsel ÖZÇELİK

7-Haluk CÖMERTEL

 

3.KÜLTÜR-SANAT

Yönetim Temsilcisi:Birgül Yıldız GÜNAY

Raportör:

Üyeler:

1-Hüseyin KÖSE

2-Şerif BORAND

3-İsmail MASIR

4-Kasım UZUNÖZ

5-İnci KOYUNCU

6- Meryem İnci GÜNAY 

7-Nuran PİLİÇER

8-Semiha ÖZTAN

9-Şebnem TUNA

10-Zübeyde KOCABAY

 

4.PROJE-DESTEK

Yönetim Temsilcisi:Tufan Ata TÜRKYILMAZ

Raportör:

Üyeler:

1-Fatma ARZU SEVGEL

2-Nurşen ÖZÇETİN

3-Tanca SUBAŞIOĞLU

4-Zübeyde KOCABAY

 

5.İLETİŞİM-TANITIM

Yönetim Temsilcileri:Tijen SÖZERİ-Nail ÖZER

Raportör:

Üyeler:

1-Eda SEKİZ

2-Hakkı Emir DİNER

3-İsmail MASIR

4-Yurdanur OKTAY

5-Zarife DEMİRHAN

 

6.ORGANİZASYON-SOSYAL ETKİNLİK

Yönetim Temsilcisi:Nail ÖZER

Üyeler:

1-Cem TUHAN

2-Reyhan AĞCİHAN

3-Ender KARAELLİ

4-Hakkı Demir DİNER

5-Levent SEVİK

6-Nurhan PİLİÇER

7-Yurdanur OKTAY

8-Zarife DEMİRHAN

 

7.ÇEVRE VE DOĞA

Yönetim Temsilcisi: Sema ADALI

Üyeler:

1-Can AYDOĞAN

2-Eda SEKİZ

3-Ender KARAELLİ

4-Feyza TÜMER

5-Hayri AYDEMİR

6-Kasım UZUNÖZ

7-Mustafa GÜMÜŞ

8-Semiha ÖZTAN

9-Tijen ACUR

 

8.STK’LARI-VE KURUMLAR

Yönetim Temsilcisi: Tahsin BULUT

Üyeler:

1-Eda SEKİZ

2-Hakan KALIN

3-Filiz Güzel ŞEN

4-İsmail MASIR 

5-Semiha ÖZTAN

6-Yurdanur OKTAY 

7-Zarife DEMİRHAN 

8-Zübeyde KOCABAY

 

9.YURTDIŞI İLİŞKİLER

Yönetim Temsilcisi: Osman ŞAHİN

Üyeler:

1-Eda SEKİZ 

2-Arda GÜRARDA

3-Hüseyin KÖSE

4-Kasım UZUNÖZ

5-Mert AKDENİZ

6-Özlem BAYRAK 

7-Tanca SUBAŞIOĞLU

 

                                        BURSA UNESCO DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

 Derneğin Adı ve Merkezi   

 Madde  1:  Derneğin Adı: “BURSA UNESCO DERNEĞİdir. Derneğin kısa adı yoktur.

Dernek, UNESCO  Türkiye Milli  Komisyonu’nun  görüşleri  alınarak ve onayı ile kurulmuştur. Dernek kuruluş tarihi  07.01.1998 ’dir. Derneğin Merkezi  Bursa’ da dır. Şubesi  açılmayacaktır.

Derneğin Amacı ve Bu Amacı Gerçekleştirmek İçin Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri İle Faaliyet Alanı

Madde 2 : Dernek, Sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacı ile kurulmuştur.  “UNESCO  Misyonunu, insanlığın zihninde barışı eğitim, doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, kültür, bilgi ve iletişim aracılığıyla inşa etmek olarak tanımlamaktadır.” UNESCO’nun  açılımı olan Eğitim, Bilim ve Kültür yolunda çalışmalar yapmak ve bu yolla, ATATÜRK’ün işaret ettiği gibi yurtta ve Dünyada barışa katkı koymak.

Çalışma Konuları

2.1.  Evrensel hukuk ilkeleri, Anayasa ve yasalar doğrultusunda evrensel insan haklarına saygılı; demokratik, laik bir toplumun güçlenmesi için Eğitim, Bilim, Kültürel, Sosyal faaliyetler ve çalışmalar yapmak.

2.2.  Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda ilgili konularda katkı vermek

2.3.  Çocukların ve gençlerin farklı kültürlerle ilişki kurmalarını sağlayarak birbirlerini ve kültürlerini   tanımalarına yardımcı olarak Dünya barışına katkı sağlamak.

2.4.  Eğitimde kardeş okullar ağına okullarımızın dahil olması için gerekli çalışmaları yapmak.

2.5.  Ülkemizdeki tarihi ve kültürel mirasların korunması, geleceğe taşınması için toplumda farkındalık çalışmaları yapmak. İnsanları UNESCO  hakkında bilgilendirmek.

2.6.  Somut Olmayan Kültürel Miras Listemizde Bursa’nın eserlerinin yer alması için çalışmak, ilgili kurum, kuruluş ve STK ‘ ları ile işbirliği yapmak.

2.7.  Yaşayan İnsan Hazineleri Listesine Bursa’dan  kişilerin girmesine destek vermek.

2.8.  Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan adaylarımızın asıl listeye girebilmesi için gereken tanıtım, farkındalık çalışmalarını ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde yapmak.

Çalışma Biçimleri  

2.9.  Atatürk ilkelerine sahip çıkmak, genç kuşakların bilimsel, çağdaş ve akılcı düşünce içinde yetişmelerini sağlamak için çalışmak, burs vermek. Bu amaçla kültürel, sosyal ve sportif alanlarda bilimsel, eğitsel ve sanatsal etkinliklerde bulunmak, çalıştay, gezi  ve yarışmalar düzenlemek;

2.10. Derneğin amacı doğrultusunda öneriler hazırlamak, bu önerileri ilgili kurum ve kuruluşlara iletmek, gelişmeleri kamuoyuna yansıtmak. Dergi, kitap ,bülten yayınlamak. İnternet ortamında bilgi paylaşmak.

2.11. Kurs, konukevi, eğitim ve kültürevi, kütüphane, müze,  çocuk ve gençlik kulüpleri , sanat evi  gibi tesisler kurmak ve bunları işletmek ,

2.12. Amaç ve faaliyetler için için ilgili iletişim araçlarından istifade etmek, toplantılar, kurslar,    seminerler, konferanslar, paneller, kongreler tertip etmek.

2.13. Üyeler arasındaki ilişkileri ve dayanışmayı geliştirmek için lokal, sosyal  tesis vb.  işletmeler kurmak ve işletmek, bu amacı gerçekleştirmek için taşınmaz edinmek;

2.14. Amacı doğrultusunda yarışmalar düzenlemek, ödüller vermek, anket  ve benzeri araştırmaları yapmak ve yaptırmak; 

2.15. Festivaller, kermes, sergi, tiyatro, konser, gezi vb. gelir sağlayıcı sosyal etkinliklerde bulunmak;

2.16. İktisadi işletme kurmak.

2.17. Yurtiçinde ve Yurtdışında benzer amaçlı dernek ya da kuruluşlara katılmak, bu kuruluş ya da kişilerle işbirliği  ve ortak çalışmalar yapmak .  

2.18. Derneğin amaç edindiği hizmetlerin tüm bireylerin yararına açık olarak gerçekleşmesini sağlamak. Bu alanlarla ilgili projeler üretmek.

2.19. Eğitim ve bilimsel araştırma kuruluşları ile işbirliği yapmak.

2.20. Gerekli hallerde dernek ve vakıfların kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerine dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yapmak

Faaliyet Alanı

Dernek Sosyal alanda faaliyet gösterir. Eğitim, Bilim, Kültür, Tarih ve Sanat alanlarında faaliyetler yürütmek. Bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapmak ve yapılmasına destek olmak.

Dernek Amblemi   

Madde 3 :   

Dernek amblemi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun onayı ile Dernek tarafından  kullanılır. Yönetim Kurulunun izni olmadan, üyeler dışında kimseye dağıtılamaz, satılamaz ve amaç dışı kullanılamaz. 

Üye Olma Hakkı ve Üyelik İşlemleri

Madde  4 :

4.1. Dernekler Kanunu’nun ve Türk Medeni Kanunu’nun öngördüğü koşullara göre Fiil ehliyetine

sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve

Mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan her gerçek ve tüzel kişi bu derneğe üye olma hakkına sahiptir

4.2.  Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olan yabancı gerçek kişiler üye alınabilirler.

4.3.  Onursal üyeler için Türkiye’de oturma şartı aranmaz.

Üyelik Türleri   

4.4. DERNEK ÜYESİ :  Üyeliğin gerektirdiği her türlü yükümlülüğü üstlenmiş ve üyelik haklarından yararlanan üyedir. Üyenin hakları ; gereken koşulları içermek kaydıyla her türlü göreve aday olmak ve oy kullanmaktır. Yükümlülükleri ise oluşturulmuş ya da oluşturulacak çalışma birimlerine, etkinliklere ve genel kurul toplantılarına katılmak, ödentilerini zamanında ödemek, Dernek amaç ve hizmet konularına bağlı olarak gerekli çalışmaları yapmak .

4.5.  ONURSAL ÜYE :   Derneğin amaç ve hizmet konularında uygun çalışmalarda bulanan, insanlığa , eğitime,  bilime, kültüre ve topluma hizmet vermiş olan, toplumda sevgi ve saygı duyulan önder kişiler arasından ayrıca Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilir

Onursal üyeler, seçme ve seçilme hakkı olmayan gerçek kişilerdir. Onursal üyeler Genel Kurul toplantılarına oy kullanmamak şartıyla katılabilirler. Onursal üyeler aidat ödemezler. Yönetim Kurulu, onursal üye olmak için gerekli görülen şartların ortadan kalkması halinde, onursal üyeliğin sona ermesine her zaman oy çokluğu ile karar verebilir..

 Üyelik İşlemleri   

4.6. Üyelik başvurusu, en az bir üyenin önerisiyle yapılır.

4.7. Dernek üyesi olmak isteyen adaylar, Dernek Tüzük hükümlerini kabul ettiklerini, gerekli üyelik koşullarını taşıdıklarını belirten Üyelik Bildirimi’ni doldurup Dernek Yönetimine sunarlar. Yönetim Kurulu, başvurusunu uygun gördüğü, üyelik önerilerini 30 gün içinde görüşerek karara bağlar ve sonucu başvuru sahibine yazı ile bildirir. Üyelik kararının bildirilmesini izleyen en geç 3 ay içinde üye ödentisini (giriş ve yıllık aidatı) ödemezse üyelik iptali işlemi başlatılır.

4.8.    Dernek Yönetim Kurulunun, adayın üye olma isteğinin reddine ilişkin kararı kesin  olmayıp, Genel kurul, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir.

Üyelikten Çıkma

Madde 5 : Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda veya  e-devlete başvuru yaparak çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez. Ayrılan ya da çıkarılan üyenin tüm ödenti borçları ödenmediği takdirde, Dernek Yönetim Kurulu yasal yollara başvurabilir.  

 Üyelikten Çıkarılma   

Madde 6 :   

6.1. Derneklere üye olma hakkını kaybeden ve Dernek Tüzüğü hükümleri ile Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına aykırı davranan üyeler, verilen görevlerden sürekli kaçınan üyeler,

6.2. Yapılan ikaza rağmen üyelik aidatını yasal mücbir sebepler hariç altı ay içinde ödemeyen üyeler için çıkarılma işlemi Yönetim Kurulu kararı ile uygulanır.Yönetim Kurulu’nca yazılı olarak üyeye bildirilir. 

6.3. Ödenmeyen üyelik ödentilerinin 15 gün içinde yatırılması iadeli taahhütlü mektup ile istenir.

Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığında hak iddia edemez.

 Derneğin Organları   

Madde 7 : Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir:

7.1.  Dernek Genel Kurulu

7.2.  Dernek Yönetim Kurulu

7.3.  Dernek Denetleme Kurulu

7.4.  Dernek  Disiplin Kurulu

 Genel Kurul   

Madde  8:    Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur.

8.1. Dernek olağan Genel Kurulu, iki yılda bir, Şubat ayı içinde yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.

8.2. Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır. Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır. Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

 Genel Kurul Çağrı Yöntemleri   

Madde  9:  Genel Kurulun Oy kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri

9.1. Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, yönetim ve denetim kurulu üyelerin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kâğıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.

Açık oylamada,  genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.

Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.

9.2.    Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler; en az onbeş gün önceden, toplantının günü, saati, demi en az bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

9.3.    Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

9.4.    Dernek Genel  Kurul  toplantısı bir defadan fazla ertelenemez.

 Toplantı Yeter Sayısı   

Madde 10 :

10.1.  Dernek Genel Kurulu, Dernek Tüzüğüne göre Genel  Kurul  üyelerinin salt çoğunluğu ile toplanır.

10.2. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetleme Kurulları asıl üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.

 Genel  Kurul Toplantı İlkeleri   

Madde 11 :

11.1.   Dernek Genel Kurul Toplantıları, Yönetim Kurulunun belirleyeceği tarih, saat ve yerde yapılır. Genel Kurul çağrı yöntemleri 15’inci maddede belirtildiği gibidir.

11.2.  Dernek Genel  Kuruluna katılacak üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantıya girerler. İmzalanan listeye göre Genel  Kurula katılan üye sayısı, toplantı ve karar yeter sayıları, Dernek Başkanı ile yazmanı tarafından imzalanan bir tutanakla saptanır.

11.3. Toplantı, Başkan ya da görevlendireceği  Yönetim Kurulu Üyelerinden biri  tarafından açılır.

11.4. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir divan başkanı, bir başkan yardımcısı ve bir de yazman seçilir.

11.5. Toplantının yönetimi Divan Başkanına aittir. Yazman toplantı tutanağını düzenler, başkan yardımcısı ve başkanla birlikte imzalarlar.

11.6. Toplantı sonunda, bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kuruluna verilir.        

11.7. Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

11.8.  Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı olup oyunu kendisi kullanmak zorundadır.

11.9.  Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz . 

 Dernek Organlarına Aday Olabilme  Kural ve Yöntemleri   

Madde  12 :

12.1.  Aday olmak isteyen üye,  Divan Başkanlığı’na yazılı başvuruda bulunur. Genel Kurulda hazır olmayan üye, kendi yazılı onayı olması koşuluyla başka bir üye tarafından aday gösterilebilir.

12.2. Seçimler blok liste veya tek tek aday olma yöntemi ile yapılır. Hangi yöntemin kullanılacağını Divan Başkanı Genel Kurulun oyuna sunar. Genel Kurul, blok liste yöntemini tercih etmişse ve birden fazla liste varsa seçim, blok listelerin oylanmasıyla yapılır. Seçim sonucunda en yüksek oyu alan liste seçilmiş olur. Tek liste varsa o liste oylanır. Genel Kurul tek tek oylamayı tercih etmişse (çarşaf liste) en yüksek oy alan adaydan itibaren organların asıl ve yedek üyeleri saptanır.

Olağanüstü Genel Kurul

Madde 13 :  Olağanüstü Genel Kurul, Olağan Genel Kurul Toplantısına kadar beklenilmesinin mümkün olmadığı ya da bir an önce görüşülmesinde yarar görülen önemli ve zorunlu konularda, aşağıda gösterilen başvuru ve kararlar uyarınca Yönetim Kurulu tarafından  toplantıya çağrılır.

13.1.   Üyelerin 1/5’inin yazılı ve imzalı başvurusu,

13.2.   Yönetim Kurulunun gerekli gördüğü konularda salt çoğunluğu ile alacağı karar,

13.3.   Denetleme Kurulunun Dernek hesap işlemleri ile bütçe konusunda alacağı oybirliği kararı ile,

13.4.   Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

13.5. Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan Maddeler görüşülür. Ancak, toplantıda hazır          bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri   

Madde  14 :  Aşağıdaki  konular Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır:

14.1. Dernek Tüzüğünü değiştirmek,

14.2. Dernek organlarını seçmek,  

14.3.  Yönetim ve Denetleme Kurullarının raporlarını görüşmek, Yönetim ve Denetleme Kurulunu ibra etmek,

14.4.  Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçeyi görüşüp olduğu gibi veya değiştirerek kabul etmek,

14.5.  Derneğe gerekli taşınır ve taşınmaz malların satın alınması, satılması ipotek edilmesi, veya ipoteğin çözülmesi, malların devredilmesi ve bağışlanması konusunda Yönetim Kuruluna yetki vermek,

14.6.  Derneğin uluslararası çalışmalarda bulunmasına, yurtiçindeki veya yurtdışındaki dernek ve kuruluşlara katılmasına ya da onlardan ayrılmasına karar vermek,

14.7.  Derneğin dağılmasına (feshine) karar vermek,

14.8.  Giriş ve yıllık ödenti  tutarını saptamak veya yönetim kurulunu yetkilendirmek

14.9.  Dernekten çıkarılan üyelerin itirazlarını incelemek ve karara bağlamak,

14.10.İlgili yasa ve yönetmeliklerde ve Dernek Tüzüğünde Genel  Kurulca yapılması öngörülen diğer görevleri yerine getirmek,

Oy Kullanma ve Karar Alma Yöntem ve Biçimleri   

Madde  15 :

15.1. Dernek organlarının seçimi divan başkanının oylatması ile gizli oy ve açık sayım veya  açık oyla yapılır. Tersine bir Genel Kurul kararı olmadıkça, diğer oylamalar (Seçim dışındaki oylamalar) açık olarak yapılır.

15.2. Tüzükte başkaca bir oran belirtilmemişse Genel Kurul kararları, katılan delegelerin çoğunluğu ile alınır. Ancak Derneğin dağıtılması ve Tüzük değişikliği ile ilgili kararlar 2/3 çoğunlukla alınır.

 Yönetim Kurulu   

Madde  16 :

16.1.  Yönetim Kurulu dokuz (9) asıl, dokuz (9) yedek üye olarak  Genel  Kurulca  seçilir.

16.2.  Görev süresi  seçimli iki genel kurul arasıdır. Asıl üyelerde boşalma olduğunda  yedek üyelerin  altı gün içinde göreve çağrılması zorunludur. Üyeler aldıkları oy sıralamasına göre göreve çağırılır.

16.3.  Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar nedeniyle yedeklerin de göreve çağrılmasından sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse yeniden seçim için Genel Kurul  bir ay içinde olağanüstü toplantıya çağrılır.

Yönetim Kurulunun Çalışma İlkeleri

Madde  17 :

17.1. Yönetim Kurulu ilk toplantısında, kendi arasından bir Başkan, iki Başkan Yardımcısı, bir Sekreter  ve bir Sayman seçer.   

17.2. Başkan Yardımcıları, Sekreter ve Saymanın çalışma alan ve yetkilerini Yönetim Kurulu belirler. Başkan Yönetim Kurulu adına derneği temsil eder, Yönetim Kuruluna başkanlık eder ve gerektiğinde Dernek adına demeç verir.

17.3. Yönetim Kurulu üye tam sayısının yarıdan bir fazlasının hazır bulunuşu ile en az ayda bir kez, önceden kararlaştırılan yer, gün ve saatte çağrısız olarak toplanır.

17.4. Kararlar üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.

17.5. Mazeretsiz ve özürsüz olarak üst üste üç ya da yılda toplam altı toplantıya gelmeyen üye, Yönetim Kurulundan çekilmiş sayılır.

Yönetim Kurulunun Görev  ve Yetkileri   

Madde  18 :  Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir:

18.1.   Derneği temsil etmek ya da bu konuda kendi üyelerinden bir ya da birkaçına yetki vermek,

18.2.   Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayıp Genel Kurula sunmak,

18.3.   Dernek personelini atamak ve gerektiğinde işten çıkarmak,

18.4.   Genel Kurulu gerektiğinde olağanüstü toplantıya çağırmak,

18.5.   Derneğin, birimlerinin işleyişine ilişkin yönergeleri hazırlamak ve yürürlüğe koymak,

18.6.   Dernek amacını gerçekleştirmek için gerekli kurulları, komisyonları kurmak, fonlar oluşturmak,

18.7.   Her türlü satın alma, satma ve harcama işlerini yapmak,

18.8.   Dernek Disiplin Kurulunu görüşü alınarak Dernek Tüzüğüne aykırı hareket eden üyeyi üyelikten çıkarmak, üyeler hakkında  disiplin ve yaptırım hükümlerini uygulamak, 

18.9.   Dernek çalışmalarının gerektirdiği durumlarda Dernek üyelerini görevlendirme kararı almak ve kişilerin yetkilerini saptamak,

18.10. Genel Kurulda alınan kararları yürütmek,

18.11. Dernek amacının gerektirdiği çalışmaları yapmak ve bu doğrultuda alınan kararları uygulamak,

18.12. Dernek adına basına ve kamuoyuna yazılı ve sözlü açıklamalarda bulunma kararı almak,

18.13. Dernek Tüzüğünün, yasaların,  kısaca yürürlükteki  tüm yasa ve yönetmeliklerin kendisine verdiği işlevleri yerine getirmek,

18.14. Ortaklık, iktisadi işletme, vakıf ve yardımlaşma sandığı kurulmasına ya da kurulmuş ve kurulacaklara katılmaya karar vermek.

18.15. Gerekli gördüğü yerlerde temsilcilik açmak.

18.16. Danışma kurulları, çalışma komisyonları, birimler oluşturmak. Bu kurulların çalışma esaslarını belirlemek.

 Denetleme Kurulu   

Madde  19 :   

19.1.  Denetleme Kurulu, Genel Kurulca Dernek üyeleri arasından seçilen üç (3) asıl ve üç (3) yedek   üyeden oluşur. Kendi  içinde 1 başkan seçer. Görev süresi seçimli iki genel kurul arasıdır.

19.2.  Asıl üyelerde boşalma olduğunda, yedek üyeler oy sıralamasına göre en geç 1 hafta içinde göreve çağrılır.

 Denetleme Kurulunun Görev ve Yetkileri  

Madde  20 :  Denetleme Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir:

20.1. Derneğin amaç ve ilkelerine uygun çalışmalar yapılıp yapılmadığını denetlemek,

20.2. Derneğin hesaplarını ve çalışmalarını, diledikleri zaman ya da en geç 12 (on iki) aylık aralıklarla incelemek ve sonuçlarını Yönetim Kuruluna bildirmek,

20.3. Kesin hesap durumunu bir raporla Genel Kurula bildirmek,

20.4. Genel Kurulu bir ay içinde toplantıya çağırması için gerektiğinde Yönetim Kuruluna başvurmak, toplantı gerçekleşmezse yerel sulh hukuk hakimliğine başvurmak.

 Disiplin  Kurulu

Madde 21 :

21.1.  Disiplin Kurulu, Dernek üyeleri arasından Genel Kurulca seçilen üç (3) asıl ve üç (3) yedek üyeden oluşur. Kendi içinde 1 başkan seçer. Görev süresi seçimli iki genel kurul arasıdır.

21.2. Asıl üyelerde boşalma olduğunda, yedek üyeler oy sıralamasına göre en geç 1 hafta içinde göreve çağrılır.

Disiplin Kurulunun Görev ve Yetkileri   

Madde 22 :  Disiplin Kurulunun görev  ve yetkileri  aşağıda gösterilmiştir:

Yönetim Kurulunun yazılı sevk kararı üzerine, Dernek Tüzüğüne aykırı davrandığı ileri sürülen üyeyi, yazılı ve sözlü savunmasını alıp görüşünü ekleyerek gerektiğinde uyarı, kınama ya da çıkarma konusunda karar alınmak üzere Yönetim Kuruluna iletmek. Üyenin sözlü veya yazılı savunma yapmaması halinde, tutanağa geçirilir ve imzalanır. Söz konusu olan üye gelmemişse veya imzalamaktan imtina ederse bu durum da tutanağı yazılır ve imzalanır.

Organlara Seçilenlerin ve Ayrılanların İdareye Bildirilmesi:

Madde 23 :  Genel Kurulca yapılan seçimi izleyen  45 (kırk beş) gün içinde, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından Yönetim ve Denetleme Kurulları ile Derneğin diğer organlarına seçilen ya da ayrılan asıl ve yedek üyeleri içeren Genel Kurul Sonuç Bildirimi ve ekleri Yönetim Kurulu Başkanı tarafından mülki idare amirliğine bildirilir .

 Derneğin İç Denetimi

Madde 24 :  Dernek, Yönetim Kurulu veya Denetleme Kurulu tarafından denetleneceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetleme kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Derneğin Borçlanma Usulleri

Madde 25 :  Dernek, amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, Derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve Derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.

Mali Hükümler

Çalışma Dönemi ve Bütçe   

Madde  26 :  Derneğin bütçesi, bütçe yönetmeliği ile gelir ve gider çizelgelerinden oluşur.

Bütçe yönetmeliğinde, harcama yetkileri ve yetkilileri, gelirlerin alınma biçimleri, gider ve harcamaya ilişkin belgeler, kasada kalacak para tutarı, bölüm ve maddelerde aktarma yetkileri gibi konular gösterilir.  

 Derneğin Gelirleri   

Madde  27 :  Derneğin gelir kaynakları aşağıda gösterilmiştir:

27.1.    Üye Aidatı: Üyelerden giriş ödentisi olarak 300 TL, aylık olarak 20 TL aidat alınır. Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye genel kurul yetkilidir. Genel kurulun yetki vermesi üzerine yönetim kuruluda karar verebilir.

27.2.    Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar ile Vasiyetname ile yapılan bağışlar,

27.3.    Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler, kira gelirleri,

27.4.    Banka vade vb. gelirleri,

27.5.    Dernekçe yapılan yayınlardan, balo, eğlence, temsil, konser, yarışma, kermes ve festivallerden,  konferans, sergi , etkinlik ve gezilerden elde edilen gelirler, müze , kitaplık, dinlenme yeri, lokal ve tesislerin işletmesinden elde edilen gelirler,

27.6.    Yardım toplamayla ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak toplanan yardım ve bağışlar,

27.7.    Devletin, il özel idarelerinin ve yerel yönetimlerin bütçe ve fonlarından aktaracağı yardımlar,

27.8.    Dernek amacını gerçekleştirmek için Tüzüğün gerektirdiği çalışmalardan elde edilecek gelirler.

27.9.    İktisadi İşletmelerden elde edilecek gelirler:

Yardım Kabul Edilecek Kuruluşlar

Madde 28 : Dernek, meslek kuruluşlarından ve benzer amaçlı dernek ve vakıflardan parasal yardım kabul edebilir ve adı geçen kuruluşlara parasal yardımda bulunabilir.

 Gelir ve Gider Uygulamalarında Yöntem   

Madde 29 : Derneğin gelir ve gider işlemlerinde aşağıda gösterilen kural ve yöntemler uygulanır:

29.1. Dernek gelirleri “alındı belgesi” veya  banka dekontu ile toplanır. Bağış, yardım ve ödentiler Yönetim Kurulu asıl üyeleri tarafından alınır. Yönetim Kurulu asıl üyeleri dışında yetkilendirilen kişilere Yönetim Kurulu kararı ile yetki belgesi düzenlenir. Bu yetki belgesinin bir suretinin Sivil Toplumla İlişkiler İl Müdürlüğüne verilmesi zorunludur.

29.2. Giderlere ilişkin harcamalar karşılığında fatura, kasa fişi, satış fişi, serbest meslek makbuzu alınır. Belirtilen perakende gider belgelerinin alınamaması halinde ilgilisince harcama belgesi düzenlenir.

 Defterler   

Madde  30  :

30.1. İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının ortaklaşa çıkaracağı yönetmelik hükümlerine göre gerekli defterler tutulur ve notere veya Sivil Toplumla ilişkiler İl Müdürlüğüne onaylatılır.   

30.2. Dernek Yönetim Kurulu bu defterlerin gereği gibi tutulmasından sorumludur.

 Genel Hükümler

Tüzük Değişikliği   

Madde  31   :  Tüzük değişikliğine karar verme yetkisi Dernek Genel Kuruluna aittir. Tüzük değişikliği için karar çoğunluğu, toplantıya katılan üyelerin üçte ikisidir. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır. Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.

Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları asıl üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Derneğin Fesh Edilmesi

Madde  32   :  Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir

32.1. Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

32.2.  Derneğin fesih edilmesine karar veren Genel Kurul, Dernek mallarının tasfiyesi için üç kişilik bir kurul seçer. Bu kurul, Dernek mallarını, alacak ve borçlarını saptar, alacaklarını tahsil edip borçlarını öder.

Tasfiye İşlemleri  

Madde  33 :  Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “ Tasfiye Halinde BURSA UNESCO Derneği ” ibaresi kullanılır.

 Yabancı Dernek ve Kuruluşlarla İlişki

Madde  34 : Dernek, yasal bildirimlerde bulunmak koşuluyla, yabancı ülkelerdeki dernek ve kuruluşların üyelerini Türkiye’ye çağırabilir ya da yabancı kuruluşların çağrılarına uyarak üyelerini ve temsilcilerini gönderebilir.

 Bildiri Yayımlanması

Madde 35 : Dernek, amaçlarını doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren her konuda yasalar çerçevesinde bildiri ve benzer yayınlar çıkarır, imza kampanyaları ve basın toplantıları düzenler..

 Hüküm Eksikliği   

Madde 36 : Bu tüzüğün uygulanması sırasında ortaya çıkacak hüküm eksikliklerinde Türk Medeni Kanunu, Dernekler Kanunu ve Dernekler Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

 Yönetmelikler

Madde 37 : Dernek Tüzüğü hükümleri, gerektiğinde Yönetim Kurulu’nun hazırlayacağı yönergelerin hükümlerine göre uygulanır.

 Yürürlük   

Madde 38 : Bu tüzük Dernek Genel Kurulu tarafından onaylandığı tarihten başlamak üzere yürürlüğe girer.

 Kurucu Üyeler   

Madde 39 :  Dernek kurucu üyelerinin ad ve soyadları  :

Erdem Saker,  F.Oya Bozkurt ,  Bilgi Topuz,  Gökhan Kuyucu,  Osman Şahin,  Mumin Ersöz,  Uysal Koçer

Bu Tüzük 39  madde’den oluşmuştur.     /    10.02.2022

Yönetim Kurulu Üyelerinin;

Adı ve Soyadı    

Görevi

İmzası                 

İlker ÖZASLAN

Yönetim Kurulu Bşk.

 

Osman ŞAHİN

Başkan Yrd.

 

Tahsin BULUT

Başkan Yrd.

 

Sema ADALI YILMAZ

Sayman

 

Birgül Yıldız GÜNAY

Sekreter

 

T. Ata TÜRKYILMAZ

Üye

 

Nurşen ÖZÇETİN

Üye

 

Tijen SÖZERİ

Üye

 

Nail ÖZER

Üye

 

DERNEĞİMİZ HAKKINDA

0
Üye Sayısı
0
BURSA UNESCO ETKİNLİK SAYISI
0
UNESCO Türkiye Kültürel Miras Sayısı

İZNİK ÇİNİ SERGİSİ AÇILIŞI-BURSA UNESCO DERNEĞİ ÜYELERİNİN ZİYARETLERİ