You are currently viewing Bursa UNESCO Derneği’nin Cumhuriyet Kutlaması ve Cumhuriyet Başarı Ödüllerinin Töreni Yapıldı

Bursa UNESCO Derneği’nin Cumhuriyet Kutlaması ve Cumhuriyet Başarı Ödüllerinin Töreni Yapıldı

Dernek Başkanı İlker Özaslan‘ın Cumhuriyet Bayramı kutlaması ve ödül törenini açış konuşması;

CUMHURİYET
Tarih boyunca devletler, medeniyetler kurmuş, büyük bir milletin son kalesi olan 600 yıllık Osmanlı Devleti, İç ve Dış sebeplerle son iki yüz yılı çok zor yaşamıştır. Emperyalist devletler imtiyazlı anlaşmalar yaparak ekonomisini çökerttikleri Osmanlıyı hasta adam ilan ederek bütün imparatorluğu paylaşma planları yapmışlardır. Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı süresince birçok cephe açılmış, haçlı mantığı ile topyekûn üzerimize gelinmiş ve 1918 Mondros Mütarekesi ile savaş Osmanlı Devletinin teslimiyeti ve ordusunun terhis edilmesi, silahlarının teslim edilmesiyle son bulmuştur.

Mustafa Kemal önderliğinde 19 Mayıs’ta Samsun’da çakılan kıvılcım ile Mustafa Kemal önderliğinde kahraman silah arkadaşları, kadını erkeğiyle bütün Türk milletinin topyekün yeniden varolma mücadelesi olan Kurtuluş Savaşının zaferle sonuçlanmasının ardından kurulan yeni TÜRK Devletinde 29 Ekim 1923’te milletimize en yakışan rejim olan Cumhuriyet idaresine geçilmiş, Cumhuriyet T.B.M.M.’ de oy birliği ile kabul edilmiştir.

Aynı gün Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanı seçilmiştir. 101 yıl önce; 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı, Ankara’da 101 pare top atışıyla duyurulmuş ve bütün yurtta bir bayram havasında kutlanmıştır. 1925’ten itibaren de 29 Ekim, Cumhuriyet Bayramı olarak resmen kutlanmaya başlanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in 10. yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933’te okuduğu 10. Yıl Nutku’ nda, bu kutlu günü “En büyük bayram” olarak nitelendirmiştir.

Daha sonraları demokrasi ile de taçlandırılan Cumhuriyet dünya durdukça yaşatılmaya devam edecektir. Cumhuriyet, erdemin, faziletin, halk iradesinin, hak ve hukukun ve medeniyetin adıdır. Bu idare sisteminde insan hakları, milli dayanışma, ferdin ve toplumun huzur ve refahı azami şekilde sağlanabilmektedir. Cumhuriyetimizin ilanından bugüne kadar eğitimde, kültürde, ekonomide, altyapı hizmetlerinde ve bir çok alanda çok önemli gelişmeler kaydetmemize rağmen ilelebet Cumhuriyeti korumak ve yaşatmak en temel görevimizdir.

UNESCO bilindiği üzere BM’ in EĞİTİM, BİLİM, KÜLTÜR kurumudur. 1945 yılında kurulmuş olup bugün itibariyle 195 Devlet üyesidir. UNESCO’nun kuruluş amacı ve faaliyetleri Eğitim, Bilim, Kültür yoluyla Dünyada barışı tesis etmektir. Tıpkı 1931 yılında büyük Atatürk‘ün işaret ettiği gibi Yurtta Barış, Dünyada Barış‘ı sağlamaktır.

Bursa UNESCO Derneği olarak ilkine geçen yıl başladığımız UNESCO kelime açınımları olan EĞİTİM, BİLİM ve KÜLTÜR alanlarında başarısı Kamuoyunca bilinen ve Dernek yönetim Kurulumuzca kararlaştırılan kurum ve kişilere CUMHURİYET BAŞARI ÖDÜLLERİ vermekteyiz.

BU YIL ;
* EĞİTİM BAŞARI ÖDÜLÜ için, MEHMET TORUN Özel Eğitim Okulları,
* BİLİM BAŞARI ÖDÜLÜ için Karahantepe ve Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi KARUL hocamız,
* KÜLTÜR BAŞARI ÖDÜLÜ için İl Kültür Turizm Müdürümüz Dr. Kamil ÖZER nezdinde, Bursa İl Kültür Turizm Müdürlüğümüz belirlenmiştir.

Gecede derneğe kabulü yapılan yeni üyelerin plaket takdimi ve rozet takma töreni gerçekleştirildi.

Yeni Üyeler:
Davut SÖZÜMÇETİN
Uluay KOÇAK GÜVENER
Burcu ERTUNÇ
Murat KARAOĞLU
Ayşen TAŞKIN DODA

Kurumsal Üye:
KEBAPÇI İSKENDER İŞLETMELERİ yetkilisi İskender İSKENDEROĞLU