BURSA UNESCO DERNEĞİ, SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI
Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Kısa Belgesel Film Yarışması, Bursa UNESCO Derneği‘nce düzenlenmektedir.
Üniversitelerin açık öğretim, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora /sanatta yeterlik programlarında okumakta olan öğrencilerin belgesel filmleriyle katılabileceği bir yarışmadır.
Yarışmacıların Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miraslarını (Yaşayan Miraslarını) anlatacakları, Ulusal Belgesel Film Yarışması yapılacak olup. 02 Nisan 2025 – 30 Ağustos 2025 tarihleri arasında başvuruya açık olacaktır.
Somut olmayan kültüret miras (SOKÜM) hakkında detaylı bilgi için :
https://yakegm.ktb.gov.tr/TR-344757/somut-olmayan-kulturel-miras-turkiye-ulusal-envanteri.html
https://yakegm.ktb.gov.tr/TR-345095/unesco-somut-olmayan-kulturel-miras-listelerinde-turkiye.html
https://www.unesco.org.tr/Pages/126/123/UNESCO-Somut-Olmayan-K%C3%BClt%C3%BCrel-Miras-Listeleri
AMAÇ
Bu yarışmanın amacı; Üniversitelerimizin açık öğretim, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora /sanatta yeterlik programlarında okumakta olan öğrencilerin, ülkemizin somut olmayan kültürel mirasları hakkında bilgi sahibi olmalarında, kültürel mirasın geleceğe taşınmasına aracı olmalarında, sunum ve görsel-işitsel tasarım yapma konularında kendilerini geliştirmelerinde, katkı sağlamaktır.
YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışma Duyuru Tarihi : 02 Nisan 2025
Son Başvuru Tarihi : 30 Ağustos 2025
Finalistler İçin Evrak Teslimi
ve Jüri Değerlendirmesi : 30 Eylül 2025
Sonuçların Açıklanması ve
Ödül Töreni : Ekim 2025 /Bursa
SÜREÇ VE ÖDÜLLER
- Başvurular arasından seçilen belgeseller, Bursa UNESCO Derneğisosyal medya hesaplarından yayınlanabilir.
- Belgesel Yarışması’na katılan eserlerin değerlendirilmesi sonucunda jüri, En İyi Belgesel Ödüllerini verir. İlk üç dereceye giren , Mansiyon ve Özel Ödül alan eserlerin ödülü, belgeselin yönetmenine ya da vekiline verilir.
- Ödül kazanan eserlerin yayın hakları Bursa UNESCO Derneği ve Derneğin izni ile paydaşlarına aittir. Bu eserler Bursa UNESCO Derneği’nin tanıtım programlarında, fuarlarda ve sosyal medya hesaplarında, ayrıca C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonunca kullanılabilir. Başvuru yapan filmler bunu kabul etmiş sayılır. Bu kullanımlar nedeniyle telif hakkı ödenmez.
- Ödül Töreni, Eylül sonu belirlenecek tarihte, Ekim ayı içerisinde Bursa’da gerçekleştirilecektir.
KATILIM KOŞULLARI
Bursa UNESCO Derneğince düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Miras Kısa Belgesel Film Yarışması’na katılacak eserler için koşullar:
- Yarışma, Türkiye’deki Üniversitelerin açık öğretim, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora /sanatta yeterlik programlarında okumakta olan öğrencilerine açıktır.
- Yarışmacılar yarışmaya en fazla 3 adet Somut olmayan kültürel miras varlığını tanıtma amacıyla çekilmiş belgeselle başvurulabilir.
- Eserler jenerikle birlikte en fazla 10 dakika uzunluğunda olmalıdır.
- Eserlerin dili Türkçe ve İngilizce alt yazı olacaktır.
- Yarışmaya katılan eserlere herhangi bir katılım veya gösterim ücreti ödenmez.
- Yarışmaya gönderilecek eserlerdeki özgün olmayan metin, görüntü, müzik, vb. kullanımlarından doğacak her türlü telif hakkı, yarışmacının sorumluluğundadır. Eserde kullanılması planlanan telif hakkı olan materyaller ile ilgili gerekli izinleri almak yarışmacının sorumluluğundadır. Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde, ilgili eser yarışmadan men edilir. Tespit yarışmadan sonra yapılır ise eser sahibi ödüllendirilmiş olsa dahi ödülü geri alınır.
BAŞVURU
Yarışmaya katılabilmek için eserin sahibi/sahipleri başvuruda bulunur. Eserin birden fazla sahibi varsa, formda eserin diğer sahiplerinin isimlerinin de yer alması gerekmektedir.
Yarışmaya başvurmak için; Bursa UNESCO Derneği’nin, “SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS BELGESEL FİLM YARIŞMASI BAŞVURU ” formunu doldurarak eserinizi,
www.vimeo.com, YouTube ve Google Drive adreslerine yükleyerek, filmlerinizin linki ve izleme şifresi (Online başvuru formunda yer alacak şekilde) tarafımıza gönderilmelidir.
Belirtilen tarihten (30 Ağustos 2025) sonra gelen eserler, değerlendirmeye alınmayacaktır.
Bursa UNESCO Derneği Belgesel Film Komitesi uygun gördüğü takdirde ilgili filmin kopyasını çeşitli formatlarda talep etme hakkına sahiptir. Teknik sorunlar içeren (yanlış kayıt, orantısal problemler, seste patlama veya bozukluklar v.b.) filmler, yarışma dışı bırakılır.
Bursa UNESCO Derneği web sitesinden online olarak doldurulacaktır.
Yarışmacılar, (bireysel veya yapım ekibi adına yönetmen) yarışmaya, en fazla 3 yapıt ile katılabilirler.
Yarışmaya süresi (Ön ve arka jenerik süresi dahil) 10 dakikayı aşmayan yapımlar katılabilir. Yarışma Yürütme Kurulu gerekli gördüğü durumlarda, sürede %10 (yüzde on) luk bir dilimde istisna yapma hakkına sahiptir.
Yarışmaya gönderilen bütün filmler yarışma arşivinde saklanır.
Yarışmaya başvuran filmlerde, özgün müzik kullanılması tavsiye edilir. Özgün Müzik kullanılmadığı durumlarda, telif hakkı sorunu bulunmadığına dair, hak sahiplerinden alınmış ıslak imzalı muafiyet belgesi, başvuruya eklenmelidir.
Başvuru belgesinde belirtilen tüm bilgilerin doğruluğunun sorumluluğu, başvuru sahibinindir. Bu bilgiler, nedeniyle doğabilecek her türlü hukuksal sorumluluk başvuru sahibine aittir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin yayıncılıkla ilgili yürürlükteki yasaları kapsamındaki kanunlara, uluslararası sözleşmelere aykırı yapımlar yarışmaya katılamazlar. Katılım halinde değerlendirmeye alınmazlar.
Yarışmaya, 01/01/2023 tarihinden sonra yapılmış olan filmler katılabilir.
Daha önce ulusal ya da uluslararası yarışmalara katılmış olmak, yarışmaya katılmaya engel değildir.
DEĞERLENDİRME :
ÖN ELEME JÜRİ KURULU – SEÇİCİLER KURULU (ANA JÜRİ) VE ÇALIŞMA KOŞULLARI:
ÖN ELEME JURİ KURULU
Yarışmaya katılan filmler, ön elemeden geçirilecek ve sonuçlar yarışmacıların mail adreslerine gönderildiği gibi, Bursa UNESCO Derneği web sitesi ile ve sosyal medya aracılığıyla duyurulacaktır.
Ön Eleme Jüri Kurulu en az 5 uzman kişiden oluşur. Ön Eleme Jüri Kurulu, yarışma için başvuruda bulunan eserlerin şartnameye uygunluk, teknik, estetik yaratıcılık ve kategori seçimleri yönünden değerlendirmesini ve elemesini yapar. Ön Jüri, yarışma formatına uygun filmleri izleyip, yarışmak üzere en az 15, en fazla 30 film belirleyerek, Ana Juri’ye iletir.
SEÇİCİLER KURULU ( ANA JÜRİ )
Seçiciler Kurulu (Ana Jüri) en az 5 üyeden oluşur ve Yarışma Yürütme Kurulunun önerisi, Başkanın onayıyla sinemacılar, belgesel film yapımcı ve yönetmenleri, sinemayla ilgili dallarda akademisyenler, sinema yazarları, sinema ile ilgili kuruluşların üyeleri, film yarışmasının düzenleyicileri, farklı dallarda uzmanlaşmış olsalar da toplumdaki saygın yerleri itibariyle sinemaya bakışları önemli bulunan kişiler arasından seçilir.
Jüri üyelerinde TC vatandaşı olma koşulu aranmayacaktır. Başkan/vekili jürinin doğal üyesidir. Yarışma Yürütme Kurulu, Seçiciler Kurulu (Ana Jüri) toplantılarında oy hakkı bulunmayan bir gözlemciyi görevlendirebilir. Gözlemci , yönteme ilişkin sorunların çözümlenmesine katkıda bulunabilir.
Seçiciler Kurulu (Ana Jüri) , filmleri izlemeye başlamadan önce Yarışma Yürütme Kurulu’ndan bir görevli üye ile birlikte ilk toplantısını yapar. Bu toplantıda kendilerine Belgesel Film Yarışmasının kuralları ile ilgili bilgiler verilir. Daha sonra Seçiciler Kurulu kendi içinden başkanını seçer ve çalışma yöntemini saptar.
Seçiciler Kurulu (Ana Jüri) üyeleri filmlerin hepsini izlemekle yükümlüdür. Seçiciler Kurulu ödüllere ilişkin kararlarını verirken, filmlerin “yaratıcı” , “sanatsal” niteliklerini gözeterek ödüllerin sahiplerini saptar.
Seçiciler Kurulu (Ana Jüri) kararlarını, salt çoğunlukla (en az 5 oy) verir. Seçiciler Kurulu kararlarını , sonuçların açıklandığı basın duyurusundan önce Yarışma Yürütme Kurulu’na teslim eder.
ÖDÜLLER :
Seçiciler Kurulu (Ana Jüri) , yarışmaya kabul edilen Belgesel Filmler arasından, En İyi Film 1. 2. ve 3. ödülü, “ Mansiyon “, “ Bursa UNESCO Derneği Özel Ödülü “ verir.
Verilecek ödüllerin miktarı;
Birincilik ödülü : 20.000 TL,
İkincilik ödülü : 15.000 TL,
Üçüncülük ödülü : 10.000 TL,
Mansiyon ödülü : 5.000 TL,
Özel ödülü : 5.000 TL olarak belirlenmiştir.
Ödülü hak eden kişi, ödülünü almak üzere Ödül Töreni’nde bizzat (görevlendirdiği vekili) bulunmak zorundadır. Ödül Törenine katılmayan kişinin akçeli ve akçesiz hiçbir ödülü verilmez.
İl dışından gelecek seçici kurul üyeleri ile ödül hak edenlerin yol ve konaklama ücretleri Bursa UNESCO Derneğince karşılanacaktır. Yurtdışından gelecek yarışmacıların sadece konaklama ücreti karşılanacaktır.
Yarışma sonuçları gala gecesi düzenlenecek törenle açıklanacaktır.
Ön elemeyi geçip finale kalan yarışmacılar tarafından;
a. Online doldurulan başvuru formunun imzalı hali
b. Filmin Künyesi
c. Yönetmenin Fotoğrafı ve 150 kelimeyi aşmayan özgeçmişi
d. Filmin Sinopsisi
e. Filmin Afişi
f. Ödül gecesi ile ilgili hazırlayacakları bir video (fragman/ teaser) yürütme kuruluna sonuçlar açıklanmadan önce teslim edilecektir.
ÖDÜL TUTARLARI
Ödül tutarları , ödül kazanan eserle ilgili olarak , eser sahibi , yönetmen veya yapımcı tarafından taahhüt edilen belge ve istenilen özelliklere sahip malzemelerin Bursa UNESCO Derneği’ ne teslim edilmesi ve ödül töreninin yapılmasının ardından belirlenecek bir zamanda ödüle hak kazanan kişinin adına banka hesap numarasına ödül tutarının yatırılması şeklinde gerçekleştirilir.
HAKLAR:
Yarışmacılar yarışmaya gönderdikleri senaryoları ve eserlerde kullanılan müziklerin ve her türlü seslerin hukuki olarak kendilerine ait olduğunu kabul ve beyan etmektedirler. Telif ile ilgili üçüncü şahıslar arasında doğabilecek hukuki anlaşmazlıklarda sorumluluk eser sahibine aittir.