You are currently viewing Göbeklitepe Konferansına Büyük İlgi

Göbeklitepe Konferansına Büyük İlgi

Bursa UNESCO Derneğimizin, BUSİAD ile birlikte gerçekleştirdiği 1. Göbekli Tepe konferansının büyük ilgi görmesi nedeniyle, BUSİAD Kültür Söyleşileri’nde “Göbeklitepe’nin Bilinmeyen Yaşamı” Uzman Antropolog ve Tarihçi Levent Sevik tarafından bir kez daha anlatıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zehra Sönmez de yaptığı konuşmada bu tür etkinliklerin önemine dikkat çekti.
Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, yaklaşık 12 bin öncesine dayanan geçmişiyle şu anda dünyada bulunan en eski uygarlık merkezi konumunda.
Dr.Levent Sevik, Göbeklitepe’nin ne olduğunu, kimler tarafından, ne amaçla ve nasıl yapıldığını anlatırken, Göbeklitepe’yi inşa edenlerin asla sıradan insanlar olmadığını belirterek, tarihte çanak çömleksiz neolitik dönem olarak bilinen dönemde, böylesine bir yapının yapılmasının, tarihe ilişkin bakışları da değiştirdiğini kaydederek şunları söyledi:
“İnsanların bu alana atfettiği değerden dolayı kutsal bir alan, Şamanik bir kültün olduğu gerçektir. Dünyanın en eski kutsal alanı. İnsan eliyle oluşturulmuş göbeğe benzeyen yapısından dolayı,  Alman Arkeolog Klaus Schmidt tarafından bölgeye Göbekli Tepe ismi verilmiş. Düşünün ki sadece ağaç ve ağaçlardan elde ettiğiniz iplerle, tonlarca ağırlıktaki anıtsal taşları taşıyıp işliyorsunuz. Ve bunu yaparken de arkada sizi besleyen bir başka grup olacak. Hem de yerleşik düzene geçilmemişken.
Avcı toplayıcı dönemin sona ermesi ve ritüel alanına da ihtiyaç duyulmamasıyla, kendi kült merkezlerine, başka insanların elinin değmesini istemediler, kapatıldı üstü örtüldü.  Ve binlerce yıl sonra açığa çıktı.”
Konferans sonunda, Levent Sevik’e, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay tarafından ÇEK Kır Çiçekleri Okusun Diye kampanyasına yapılan bağış sertifikası verildi.
Bursa UNESCO Derneği Başkanı Esra Minez tarafından Çiçek verildi.

Bir cevap yazın